Jelentkezzen be a hirdetés feladáshoz

A Seuso kincsek

Seuso kincsek

A régi tárgyak gyűjtése maga is művészet és igen sok ismeret megszerzésére ad alkalmat. Ez a tudás nemcsak magukra a műtárgyakra vonatkozik, hanem kiterjed megszerzésük módjára és karbantartásukra is. Sajnálatos módon az antik tárgyak és régiségek értékének megbecsüléséhez nincs biztos iránytű, de tapasztalat és tudás révén tájékozottá válhatunk.

Chippendale bútorok

Chippendale bútorok

Porcelán


ming-tal-porcelan.jpg

Az első porcelánokat a 7. századtól fejlesztették ki Kínában, ahol kaolin és földpát kombinálásával
olyan erős, fehér, áttetsző anyagot állítottak elő, amely könnyedén formázható, festhető és véshető is.

A 16. századtól kezdve a kelet-kínai Csingtöcsen lépett elő az innen nagy mennyiségben exportált porcelánok fő gyártási központjává.

A porcelángyártás titkát az európai fazekasok mintegy ezer évvel a kínaiak után fedezték fel. A 16. század végére a portugál kereskedők által Európába importált kínai porcelánok iránti kereslet jóval meghaladta a kínálatot. A Kínával a 17. században rohamosan bővülő kereskedelem újabb igényeket gerjesztett az európai kiváltságos körökben, amit a kínai tea népszerűsége tovább fokozott.
Ekkor Itáliában és Franciaországban a kerámiagyártóknak finom, krémszínű lágyporcelánt sikerült kikísérletezniük, ám a kontinens a német Szászországnak köszönheti a felbecsülhetetlen értékű keményporcelán recept összeállítását. Ez a felfedezés a véletlen műve, s az aranycsinálással kísérletező alkimistáknak köszönhető. Johann Friedrich Böttger szerencsés alkimista jött rá a finom kőcserép titkára, s tovább finomította fehér szász agyaggal. 1710-ben Meissenben hozták létre az első európai keményporcelán-gyárat, amely több mint 50 éven ár maradt uralkodó a kontinens porcelániparában.

A megfelelő agyagkészletnek, a tehetséges mestereknek és mintakészítőknek köszönhetően Meissent irigyelték az európai uralkodók, arisztokraták. Sorra létesültek a keményporcelán üzemek Bécsben, Velencében, miután Böttger titkos receptje elterjedt, nem utolsó sorban a csalódott meisseni munkások révén. Színpompás, finoman aranyozott munkáival az 1740-ben Vincennes-ben alapított francia gyár komoly kihívást jelentett Meissennek. 1768-ban azután a cégnek sikerült megszereznie a porcelán előállításának receptjét, ami attól kezdve biztosította az ekkorra a Párizs közeli Sevres-be költözött gyár számára a porcelánipar vezető szerepét Európában.

1770-re már kb. 20 európai kemény porcelán gyár másolta a meisseni porcelángyár és a Sevres kerámiaüzem termékeit. A 19. században számos gyár folytatta ezt a profilt, főleg korábbi, bevált munkáikat utánozva.
Az első világháború után, 1918-tól a porcelánkészítés technikája tovább fejlődött, a díszítő eljárások változatai alakultak ki, s azóta is világszerte készülnek újító jellegű, igen eredeti tervek.

Ingatlan

Régi órák gyűjtése

Régi órák gyűjtése

Hírdetések

A Ming porcelán

A Ming porcelán

Régiség lexikon

Régiség lexikon