Chippendale bútorok

Thomas Chippendale (1718-1779)
1753-ban alapította londoni asztalos műhelyét. A következő évben, a bútorkészítők közül elsőként adott ki könyvet a tervezéseiről. Híres albuma címe – Gentleman and Cabinet Maker’s Director, amely több mint 160 táblát tartalmazott, pontos rajzokkal és tervekkel felvonultatva a bútorok széles skáláját.

Érdekes, a könyv annyira népszerű volt, már a maga idejében, hogy több kiadást is megért, (1754, 1755, 1762) Ez az album a Chippendale stílusú bútorok megannyi változatát ihlette és rendkívül nagy hatással volt az angol és amerikai bútorművességre. A híres West Yorkshire-i bútortervező, a 18. századi három nagy bútorgyátó egyike (a másik kettő Thomas Sheraton és George Hepplewhite).

Chippendale-t a bútorkészítésben, főként a funkcionalitás szempontjai vezették. Formái a francia rokokó stílusát követték leegyszerűsítve. Bútorai elsősorban íróasztalok és ülőbútorok, többnyire nemes fákból készültek és aranyozással, japán lakkal voltak díszítve. A díszítőelemeknél a gótikát, a rokokót és a kínai motívumokat alkalmazta.

A bútorok másik jellemzője a finom ívek, főként C és S alakban motivizálnak. A bútorlábakat karmos és golyós lábak jellemzik. A székek háttámlájának középrésze bonyolultan áttört, vagy „szőt” stílusú. A Chippendale stílusú bútorok szinte kizárólag mahagóni fából készültek, főként Amerika déli államaiban. A hamisítok körében igen közkedvelt a stílus utánzása, mivel kevés épp darab maradt fent napjainkra. Bútor árverések fénypontja egy-egy felbukkanó Chippendale-féle szék. Ára ilyenkor a 7000 Font is lehet.