Jelentkezzen be a hirdetés feladáshoz

A Seuso kincsek

Seuso kincsek

A régi tárgyak gyűjtése maga is művészet és igen sok ismeret megszerzésére ad alkalmat. Ez a tudás nemcsak magukra a műtárgyakra vonatkozik, hanem kiterjed megszerzésük módjára és karbantartásukra is. Sajnálatos módon az antik tárgyak és régiségek értékének megbecsüléséhez nincs biztos iránytű, de tapasztalat és tudás révén tájékozottá válhatunk.

Chippendale bútorok

Chippendale bútorok

Chippendale bútorok


chippendale.jpg

Thomas Chippendale (1718-1779)
1753-ban alapította londoni asztalos műhelyét. A következő évben, a bútorkészítők közül elsőként adott ki könyvet a tervezéseiről. Híres albuma címe - Gentleman and Cabinet Maker's Director, amely több mint 160 táblát tartalmazott, pontos rajzokkal és tervekkel felvonultatva a bútorok széles skáláját.

Érdekes, a könyv annyira népszerű volt, már a maga idejében, hogy több kiadást is megért, (1754, 1755, 1762) Ez az album a Chippendale stílusú bútorok megannyi változatát ihlette és rendkívül nagy hatással volt az angol és amerikai bútorművességre. A híres West Yorkshire-i bútortervező, a 18. századi három nagy bútorgyátó egyike (a másik kettő Thomas Sheraton és George Hepplewhite).

Chippendale-t a bútorkészítésben, főként a funkcionalitás szempontjai vezették. Formái a francia rokokó stílusát követték leegyszerűsítve. Bútorai elsősorban íróasztalok és ülőbútorok, többnyire nemes fákból készültek és aranyozással, japán lakkal voltak díszítve. A díszítőelemeknél a gótikát, a rokokót és a kínai motívumokat alkalmazta.

A bútorok másik jellemzője a finom ívek, főként C és S alakban motivizálnak. A bútorlábakat karmos és golyós lábak jellemzik. A székek háttámlájának középrésze bonyolultan áttört, vagy "szőt" stílusú. A Chippendale stílusú bútorok szinte kizárólag mahagóni fából készültek, főként Amerika déli államaiban. A hamisítok körében igen közkedvelt a stílus utánzása, mivel kevés épp darab maradt fent napjainkra. Bútor árverések fénypontja egy-egy felbukkanó Chippendale-féle szék. Ára ilyenkor a 7000 Font is lehet.

A cikk támogatója és a modern matracok specialistája:
Álom matracok

Régi órák gyűjtése

Régi órák gyűjtése

Hírdetések

A Ming porcelán

A Ming porcelán

Régiség lexikon

Régiség lexikon