Sómáz
Többnyire kőedények csillogó mázas, vékony nátronüveg-bevonat. A tárgy égetése közben sót szórnak a kemencébe. Jellegzetesen likacsos, gödrös felületet képez.
Tovább olvasom »Gyöngyszínü kőedény
Gyöngyház fényű mázzal készült finom cserép, hasonlít a krémszínű kőedényre, de máza kékes. Josiah Wedgwood találta fel 1779-ben, krémszínű kőedényeinek tökéletesítésekor.
Tovább olvasom »Schnelle
Magas, felfelé keskenyedő, többnyire sómázas kőedény, amelyet a 16. században a Rajna-vidéken állítottak elő. Gyakran függőleges képmezők tagolják, és dombormíves bibliai vagy mitológiai tárgyú jelenetek díszítik.
Tovább olvasom »Creamware - krémszínű kőedény
Vékony falú, könnyű, finom, krémszínű, áttetsző, ólomtartalmú mázzal bevont kőedény típus. Staffordshire-ben az 1740-es években kísérletezték ki. A 18. században asztali edényként terjedt el.
Tovább olvasom »Queen's ware
Az ólommázzal bevont krémfehér kőedény technikailag tökéletesebb fajtája, melyet Josiah Wedgwood fejlesztett ki 1759-ben.
Tovább olvasom »